gradinita tesori

Cum alegi o școală Montessori

Când vine timpul ca cel mic să meargă la școală, este o etapă importantă și emoționantă pentru întreaga familie; este primul ”semnal” că cel mic a crescut și lucrurile devin mai serioase. Alegerea unei școli nu mai este o chestiune de termen scurt, așa cum a fost în cazul grădiniței, ci face parte dintr-un parcurs ce se va întinde pe cel puțin 12 ani, dacă ne gândim că profilul școlii poate determina și parcursul către facultate. Cel puțin în accepțiunea clasică.

Perspectiva Montessori este ușor diferită. Strategia pe termen lung se aplică în continuare, dar începe încă de la grădiniță, prin setul de abilități pe care ne dorim să-l dobândească juniorii. Când vine vorba de a alege o școală, filosofia Montessori încurajează accentul pe dezvoltarea personalității și potențialului copiilor pentru ca singuri să-și poată găsi drumul în viață cel mai potrivit intereselor și abilităților lor. Școala Montessori nu pregătește copiii pentru o anumită facultate sau profesie, ci pentru o viață de adult autonom, responsabil, motivat să învețe și să se dezvolte continuu, empatic și implicat în comunitatea din care face parte.

Așadar, atunci când alegeți o școală Montessori, gândiți-vă, în primul rând, la cât de bine sunt respectate principiile metodei originale și la setul de abilități pe care îl va dobândi copilul: autonomie, plăcerea de a învăța singur, încredere în sine, colaborare, empatie, autocontrol, conștiință de sine, responsabilitate, respect.

Principiile Montessori sunt aplicate la fel și la grădiniță, și la școală. Am povestit despre cum puteți recunoaște o grădiniță care respectă metoda originală Montessori, acum să vedem cum puteți alege o școală Montessori.

Clase cu structură mixtă de vârste

În pedagogia Montessori, și la școală, și la grădiniță clasele sunt formate din copii de vârste diferite, pentru a permite colaborarea și învățarea reciprocă. Cei mai mari îi ajută pe cei mai mici la proiectele lor, cei mici învață de la cei mari prin observare, uneori lucrând împreună. Se dezvoltă, astfel, de timpuriu un simț al răspunderii și respectul reciproc, dar și deschiderea către a învăța unii de la alții, indiferent de diferențele de vârstă.

mediul montessori
mediul montessori

Pedagogii-ghizi

Spre deosebire de sistemul tradițional de învățământ, într-o școală Montessori pedagogii sunt mai degrabă ghizi decât ”învățători” care transmit informația unidirecțional, către întreaga clasă. Rolul lor este să observe și să ghideze pe fiecare copil în funcție de ritmul lor de dezvoltare și învățare. Pedagogii Montessori nu vor impune activități sau soluții, ci vor invita pe copii să descopere împreună cum pot aborda anumite teme sau provocări. Cer părerea copiilor, încurajează munca de explorare, nu ceartă și nu pedepsesc. Un alt element important este certificarea pedagogilor. Există diferite programe de pregătire pentru metoda Montessori, dar autenticitatea este garantată de certificările date de Association Montessori International (AMI), asociația fondată de însăși Maria Montessori, alături de fiul său, Mario.

Absența testelor, notelor și temelor

Cu cât metoda Montessori este respectată mai fidel, veți observa că din programă lipsesc testele, temele pentru acasă și notele sau calificativele. Principiul care se aplică este încurajarea motivației intrinseci. Copiii sunt încurajați să învețe din plăcere, curiozitate, pentru propria satisfacție și nu pentru o recompensă externă sau pentru a face pe placul altcuiva.

gradinita tesori vovidenie
gradinita tesori vovidenie

Mediul pregătit Montessori

Clasele dintr-o școală Montessori respectă principiile mediului pregătit pe care îl regăsiți și la grădiniță: mobilier adaptat ca dimensiune pentru copii, materiale naturale (lemn, sticlă, metal, fibre textile), ambianță plăcută, culori calde, clase luminoase, materialele de lucru la vedere, pe rafturi.

Ordinea, curățenia și simplitatea caracterizează o clasă Montessori. De asemenea, trebuie să vedeți zone de lucru pe diferite arii: limbaj, viață practică, științe etc. Ca și în cazul grădiniței, activitățile din viața practică rămân o componentă importantă. Așa că veți putea observa chiuvete, articole de curățenie, veselă și tacâmuri de dimensiuni și la înălțime potrivite pentru copii.

Programul și programa

Deși în școlile Montessori programa este aliniată cu cea impusă de Ministerul Educației, diferă modul în care aceasta este parcursă. Copiii au la dispoziție intervale lungi de timp în care să se concentreze pe activitățile care îi interesează. Lucrul neîntrerupt pentru 3 ore se aplică și în programul claselor primare. Elevii sunt cei care își aleg materialele de lucru, proiectele și cât timp le acordă. Pedagogii observă în liniște și intervin doar dacă sunt solicitați sau dacă situația o cere.

Evaluarea progresului, nu a rezultatelor

Un alt mod de a recunoaște o aplicare fidelă a metodei Montessori este prezența sau absența sistemului de pedepse și recompense. Practic, conform principiilor Montessori, copiii învață să se auto-motiveze și să învețe din plăcere, cu accent pe pașii parcurși și nu pe rezultatul final. Pentru aceasta, pedagogii observă fiecare copil în parte și cunosc situațiile individuale la fiecare arie sau disciplină. De exemplu, la școala Maria Montessori, elevii țin un jurnal cu activitățile și materialele parcurse; totodată, alcătuiesc un portofoliu de proiecte la care lucrează pe parcursul anului. Pe baza acestor notițe, discută periodic (o dată pe săptămână sau la două săptămâni) cu pedagogii pentru a vedea progresul făcut, eventualele blocaje, cum le pot depăși și ce pași au de parcurs mai departe.

Acestea sunt câteva elemente pe care să le aveți în vedere atunci când alegeți o școală Montessori, astfel încât să vă asigurați că principiile trasate de Maria Montessori sunt respectate cât mai fidel. Cea mai bună metodă, însă, este să participați la programul copiilor în mediul Montessori la școala care vă interesează. Observați dacă elevii sunt în grupe mixte de vârstă; dacă lucrează concentrat, în liniște, individual sau în grupuri de 2-4 copii. Remarcați dacă este o atmosferă de calm, iar copiii par încântați să se afle acolo și interesați de activitățile pe care le fac. Pedagogul se comportă mai degrabă ca un observator sau ”predă” lecția către toată clasa, ca în sistemul tradițional? Manifestă atenție și respect față de copii? Dar copiii între ei și față de pedagogi? Se comportă politicos și respectuos? Cu aceste întrebări în gând, vă dorim să găsiți mediul Montessori cel mai potrivit pentru ca cei mici să se dezvolte conform potențialului imens pe care îl dețin.