mediul montessori

De vorbă cu echipa Tesori

Grădinița Tesori a apărut dintr-un gând. Un gând al unui om, apoi o idee împărtășită de acest om altuia, apoi oameni care s-au tot adăugat, s-au cernut și, încet- încet se unesc în jurul acestui gând inițial: să fim de folos copiilor în cei mai importanți ani ai lor. Așa că echipa Tesori, care crește și devine Școala Maria Montessori, e cel mai important pilon al nostru. E formată din multe suflete care încearcă să facă tot ce pot mai bun, zi de zi, iar asta se vede și se simte de cum intri pe holurile noastre. Vă invităm să cunoașteți, rând pe rând, acești oameni care însuflețesc grădinița și școala noastră.

Astăzi o vom cunoaște pe Emilia Prăjină, pedagog Montessori 3-6 în sediul din Copou.

Emilia, de ce Montessori?
Am îmbrățișat din toată inima abordarea Montessori, pentru că am rezonat profund cu ideile Mariei Montessori. M-a impresionat modul în care a înțeles copiii, doar observându-i cum învață și cum se dezvoltă în mod natural. Am văzut bucuria de pe chipurile copiilor în timpul activităților și atunci am știut că asta este calea către evoluție, să urmez copilul.

Care a fost evoluția ta profesională?
Când mă aflam în clasele primare, am conștientizat pentru prima dată, că îmi place să fiu de folos, ajutând copiii să descopere lumea. Majoritatea jocurilor de rol pe care le făcem, erau despre acest subiect. O admiram mult pe învățătoarea mea, și o observam cu interes cum ne citea poveștile și cum ne cânta. Având de timpuriu acest plan în minte, am urmat pas cu pas acest drum al cunoașterii. Am simțit că meseria vocațională este pentru mine, așa că am ales să urmez cursurile liceului pedagogic „Gheorghe Asachi”, din Piatra Neamț, unde am început să fac primii pași spre descoperirea acestei vocații. Am continuat studiile, urmând cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Pe parcurs au început să apară întrebările, frământările, referitoare la abordarea globală a copilului. Practica pedagogică făcută în diferite clase din Iași, m-a determinat să îmi pun și mai multe întrebări. În timpul acestor căutări ale mele, nu au întârziat să apară răspunsurile.
Am luat contact cu primele idei despre Montessori în anul II de facultate, fiind în căutarea unor activități inedite de aplicat la clasă. Recunosc că mi-au captat atenția din primele momente, materialele Montessori și abordarea privind educația copiilor. Treptat a venit și înțelegerea faptului că Montessori e mai mult decât o metodă de educație, este un stil de viață.
Între timp am devenit mama unei fetițe pline de energie. Din dorința de a face lucrurile bine, mă documentam mult, citeam orice găseam despre educație și dezvoltarea umană. Așa am găsit cartea „Mintea absorbantă” a Mariei Montessori, pe care am citit-o de multe ori, pentru că îmi arăta o cale nouă de a contribui la dezvoltarea copilului.
A urmat alegerea grădiniței în care urma să pun în practică ce acumulasem în tot acest timp de studiu. Așa am ajuns la Tesori. Chiar din primele momente, am simțit că această abordare mi se potrivește. Mi-a plăcut de la început tonalitatea cu care se adresau educatorii, respectul oferit copiilor și modul în care acționau în mediu.
Am încheiat anul acesta, o parte din formarea mea ca educator, prin participarea la cursul de pedagog Montessori organizat de institutul de formare din București. La acest curs, am avut parte de o experiență plăcută, în care am simțit spiritul Montessori, începând cu abordarea modului de predare-învățare și finalizând cu examinarea de către traineri din alte țări.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la copii?
Copiii ne predau cele mai frumoase lecții de iubire, prin delicatețea cu care ne înconjoară. Trăiesc cele mai frumoase momente în jurul copiilor, de la ei am învatat valori autentice precum compasiunea, responsabilitatea, toleranța, respectul, recunoștința, altruismul, sinceritatea. Zi de zi, mă surprind cu momente în care citesc în ochii lor recunoștință pentru un moment în care mă joc, port o discuție despre ce îi interesează sau atunci când ne îmbrățișăm. Mă uit la ei cu admirație când îi văd cu câtă bucurie se oferă să îi ajute pe cei mai mici la diferite lucruri la care au devenit pricepuți.
De la copii, am învățat să mă bucur de lucruri simple, de un răsărit de soare, de căderea unei frunze, de mersul unui gândăcel. Mi-au arătat cum să trăiesc conștient. A trăi în prezent este o calitate pe care copiii o au în mod natural. Acționând conștient de momentul prezent, orice facem este plin de grijă și iubire, chiar și cea mai simplă acțiune.

Cum faci față momentelor mai provocatoare din lucrul zilnic cu cei mici?
La început a fost greu, nu știam dacă felul meu de a acționa era în beneficiul copilului. Cu timpul a venit și înțelegerea faptului că acele momente grele sunt importante pentru dezvoltarea relației de încredere dintre adult și copil, în care copilul simte că este înțeles și acceptat total. Mă salvează gândul că sunt momente care trec și care fac parte din dezvoltarea naturală, în care copilul are ocazia de a învața lucruri despre cum să acționezi, ce să faci când cineva are nevoie de suport.

Ai un mesaj pentru părinții Tesori?
Invit părinții să se bucure de acești ani ai copilăriei, alături de copilași și să valorifice fiecare moment. Copiii au nevoie de conectare, iubire și ințelegere. Când uităm cine suntem, să privim copiii, ei ne vor arăta mereu calea!

3 thoughts on “De vorbă cu echipa Tesori”

  1. Amarandei Loredana

    Multumesc ca esti, Emilia! Te-am observat mereu cu iubire si rabdare pentru copii. Este minunat ceea ce faci!

  2. Wow Emi foarte frumos, ma bucur mult pentru tine, iti doresc din suflet tot ce e mai bun in viața, mai frumos! Mult succes in tot ce ți-ai propus! Te pup si te îmbrățișez cu mult drag!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email