Materialele Montessori – Materialele senzoriale

În articolele noastre am tot menționat materialele speciale Montessori. Noi le numim materiale, dar pot fi considerate, de fapt, ca jocuri educative. Majoritatea materialelor folosite astăzi sunt cele gândite chiar de Maria Montessori pentru a dezvolta copiilor abilități specifice, de la coordonarea vizual-motorie, la scris și citit, la numărat, socotit, perceput cantități și volume etc.

La o primă vedere, materialele Montessori par simple, chiar banale: cuburi de lemn colorate, bucăți de pâslă sau șiraguri de bile colorate. Ceea ce este special, însă, este modul în care au fost gândite culorile, formele și dimensiunile și, mai ales, cum trebuie folosite. Înainte să vă facem cunoștință cu câteva tipuri de materiale Montessori, haideți să aflăm de ce nu sunt niște jocuri ca oricare altele.

Cu ce sunt deosebite materialele Montessori

În primul rând, materialele Montessori nu sunt simple jucării (deși aspectul așa ar sugera). Ele au un scop precis: să dezvolte sau să pregătească terenul pentru dezvoltarea unor anumite abilități cognitive sau motorii.

Materialele sunt făcute din materiale cu anumite proprietăți care să facă apel la simțuri și să faciliteze asocierile de idei. Culorile sunt gândite nu doar să atragă atenția, ci să și marcheze anumite categorii sau proprietăți (vom vedea la materialele pentru matematică, de exemplu). Materialele senzoriale, de exemplu, dispun de o singură proprietate principală (textură, temperatură etc.), astfel încât să nu stimuleze mai multe simțuri simultan.

Componente se asamblează într-un anumit fel; dacă sunt folosite ”incorect”, întregul ansamblu nu se potrivește, indicând clar copilului că a greșit undeva și trebuie să corecteze. Această proprietate de ”auto-corecție”, prin care materialul în sine îl determină pe copil să încerce până găsește varianta corectă, este foarte importantă în ansamblul metodei Montessori. Mesajul pe care îl primește copilul este că dacă este consecvent, va reuși; mai ales va reuși prin propriile puteri, pentru că este perfect capabil să descopere singur varianta corectă fără presiune, fără să fie judecat. Astfel, copilul învață să se concentreze pe proces, să nu se descurajează dacă nu reușește din prima, să fie curios și să încerce diferite abordări și, cel mai important, să aibă încredere în sine.

Materialele sunt gândite să fie simple, cu utilizări precise și să încurajeze ordinea. Copiii, așa cum constata Maria Montessori, au o nevoie înnăscută de ordine în jurul lor. Ordonarea pieselor unui material de lucru îi pregătește pentru ordonarea viitoarelor idei abstracte și a propriilor gânduri. În același timp, le dezvoltă puterea de concentrare și le dă un sentiment de încredere și siguranță.

Materialele senzoriale

Am vorbit despre învățarea senzorială, prin care copiii folosesc, încă de la vârste foarte mici, stimularea simțurilor pentru a dobândi abilități motrice, a se pregăti pentru scris și citit, a compara dimensiuni, pentru a se pregăti, în general, pentru noțiunile științifice sau de limbaj. Haideți să descoperim câteva din cele mai cunoscute materiale senzoriale folosite în metoda Montessori.

Turnul Roz

Este poate unul din cele mai cunoscute materiale Montessori. Se găsește în orice clasă care aplică acest tip de pedagogie. Este format din 10 cuburi de lemn (neapărat din lemn, accentul fiind pe materiale naturale) de dimensiuni diferite. Ele trebuie așezate sub formă de turn, de la mare la mic. Aparent totul este foarte simplu și clar. ”Secretul” acestui turn este că îi ajută pe cei mai mici să își definească percepția mărimii și a spațiului tridimensional. Faptul că toate cuburile au aceeași culoare îi ajută pe copii să se concentreze pe mărime și pe modul în care se potrivesc cuburile unele peste altele, astfel încât să nu cadă. Pe măsură ce continuă să folosească turnul și acumulează noi informații, învață că cel mai mic, de exemplu, are 1 cm³ și că fiecare cub are latura cu 1 cm mai mare decât precedentul. Aceste constatări foarte concrete îi ajută să asimileze mai bine informațiile abstracte despre proporții, creștere liniară etc.

gradinita particulara iasi

Scările Maro

Ca Turnul Roz, și scările maro apelează, în special, la simțul vizual pentru a ”descâlci” modul în care trebuie folosite. Este format din prisme dreptunghiulare de lemn, lungi de 20 de cm, cu lățimi și înălțimi diferite. Ele trebuie așezate, ca și în cazul Turnului Roz, în ordine crescătoare, pentru a forma o scară. Materialul este gândit pentru a-i ajuta pe cei mici să asimileze, în primul rând, conceptul de grosime. Față de Turnul Roz, culoarea treptelor este maro pentru a imita cât mai mult niște trepte de lemn. În același timp, având mai multe dimensiuni care variază, culoarea naturală nu devine un stimul în plus care ar risca să încarce informația percepută de copil.

Barele Roșii

Dacă Scările Maro îi învață pe copii despre grosime, Barele Roșii îi învață despre lungime. Sunt 10 bare cu lungimi crescătoare de la 10 cm la 100 cm care trebuie, ca și materialele precedente, așezate în ordine crescătoare a dimensiunii. Unele activități presupun și folosirea mai multor seturi de bare pe care copiii trebuie să le grupeze după aceeași lungime.

Cilindrii cu Mâner

Cilindrii cu Mâner sunt un material mai complex, deoarece conține mai multe piese cu caracteristici diferite. Din acest motiv, întregul set este din lemn de culoare naturală, pentru a menține atenția pe caracteristicile legate de formă și dimensiune. Este format din 4 seturi de cilindri de dimensiuni diferite, așezați în ”casete” cu spații dedicate pentru fiecare. Cilindrii au un mic ”moț” în vârf, pentru a putea fi apucați ușor. Cele patru seturi prezintă diferite seturi de variabile care diferențiază cilindrii din set între ei. Într-un set, cilindrii diferă în diametru și înălțime. În altul doar în diametru, iar în altul doar în înălțime. Al patrulea set are cilindri care cresc în diametru în timp ce descresc în înălțime. Toate aceste diferențe apelează la dexteritatea copiilor, care trebuie să îi mute și să îi potrivească în spațiile dedicate. În plus, îi ajută să perceapă diferențe mai precise și să le și numească, asimilând noțiuni de crescător-descrescător sau diametru vs. înălțime.

Cilindrii fără Mâner

Similar cu setul de cilindri cu mâner, este vorba tot de a așeza cilindrii din 4 seturi cu caracteristici diferite după dimensiuni similare sau crescătoare. Deosebirea la acest set este că lipsește acel moț din vârf și cilindrii trebuie mânuiți prin alte mișcări. Mai mult, cele 4 seturi au și culori diferite: setul roșu are diametrul descrescător, setul albastru doar înălțimea descrescătoare, cilindrii din setul galben descresc și în diametru, și în înălțime, iar al patrulea set, verde, are cilindri care descresc în înălțime și cresc în diametru. Astfel este încurajată și asocierea pe bază de culoare cu anumite categorii de variabile.

Cutia Cromatică

elemente educatia Montessori

Acest material este dedicat învățării diferențelor de nuanță. Sunt 9 seturi de tablete, fiecare dintr-o anumită culoare. În fiecare set tabletele variază în intensitatea culorii. Copiii trebuie să le ordoneze crescător în funcție de această intensitate. Astfel își dezvoltă percepția diferențelor de culoare și conceptul de nuanță sau gradient.

Dulapul Geometric

elemente ale educatiei Montessori

Acest material este ca o comodă de lemn cu 6 sertare, mică, încât să poată fi mânuită ușor de un copil. În fiecare sertar există câte un set de forme geometrice, toate de aceeași culoare. Formele pot fi luate din locul lor și mutate. Scopul este ca, potrivind formele în locurile dedicate, copiii să învețe despre diferitele forme geometrice și caracteristicile lor. Pe măsură ce cresc, materialul ajută și la desenarea pe hârtie a formelor și utilizarea lor în activități mai abstracte.

Tabletele Tactile

Dacă materialele precedente au apelat, în special, la simțul văzului, aceste tablete sunt dedicate explorării simțului tactil. Copiii învață, cu ajutorul acestor tablete, diferența dintre fin și aspru. Pe fiecare tabletă sunt aplicate bucăți de glaspapir de diferite granularități, iar copiii trebuie să le așeze în ordine de la foarte aspru la fin.  Astfel, cu ajutorul simțului tactil, învață să diferențieze intensitatea rugozităților.

Tabletele Termice

Este un material dedicat tot simțului tactil prin care cei mai mici dintre elevi învață diferențele de temperatură, dar și proprietățile conductive ale materialelor. Sunt tablete din materiale care reacționează diferit la temperatură. Variațiile sunt suficient de notabile (fără a crea disconfort) încât cei mici să le poată ordona de la rece la cald, în funcție de intensitatea simțită.

mobilier specific in metoda Montessori

Borcanele cu Arome

Pentru a dezvolta simțul olfactiv de la vârste foarte mici, în mediul pregătit Montessori se lucrează cu sticle în care sunt plasate fie diferite mirodenii, fie bucăți de vată îmbibate cu diferite uleiuri aromatice. Astfel, cei mici învață să recunoască anumite arome și să facă asocieri pe baza mirosului.