Materialele Montessori – Materialele pentru matematică

Am vorbit despre materialele dedicate învățării senzoriale și cele pentru deprinderea cititului și scrisului. Să vedem, acum, care sunt materialele Montessori cu ajutorul cărora copiii învață noțiuni de matematică și își dezvoltă gândirea logică.

Poate unele din noțiunile cel mai dificil de asimilat, așa cum ne amintim, ca adulți, din școală, sunt cele matematice. Prin metoda Montessori, însă, datorită abordării foarte practice a învățării (folosind, efectiv, mâinile și manipularea obiectelor), abstractul devine mai ușor de înțeles și învățat pentru că cei mici îi pot atribui un corespondent concret.

de vorba cu echipa tesori

Barele Numerice

Similare cu barele de lemn cu ajutorul cărora copiii învățau diferența de lungime/ înălțime, aceste bare sunt de două culori: roșii și albastre. Ca și materialul senzorial, și aceste bare cresc în lungime de la 10 cm la 100 cm, însă sunt formate din mai multe segmente (bucăți de lemn) cu aceleași dimensiu și alternează în culoare (roșu și albastru) atunci când sunt așezate crescător. Numărul de segmente de lemn din cadrul fiecărei bare corespunde cu numărul pe care îl reprezintă (10 bucăți de lemn pentru numărul 10 etc). Astfel, copilul asociază ușor numărul 1 cu o singură piesă, numărul 2 cu 2 piese și lungime de două ori mai mare ca unu și tot așa. Învață nu doar să numere, ci și care este relația dintre diferite numere.

Cifrele de Glaspapir

Acestea sunt corespondentul literelor de glaspapir și sunt create în aceeași manieră (conturul din material rugos al cifrei pe un cartonaș colorat). În felul acesta, copiii învață și să scrie cifrele (urmărind cu degetul conturul rugos), și să le ordoneze crescător sau descrescător, să compună cifre sau să facă asociere între numere.

mediul montessori
mediul montessori

Buline și Carduri cu Cifre

Cărțile de joc sunt folosite și pentru învățarea primelor noțiuni matematice la grădiniță. Unele cartonașe au desenate pe ele cifre, altele un număr corespondent de puncte. Copiii trebuie să așeze cifrele în ordine, apoi să potrivească și cartonașele cu puncte corespondente pentru fiecare cifră. Este un mod atractiv și distractiv pentru exersarea număratului și recunoașterea cifrelor.

Șiraguri de Mărgele

Șiragurile de mărgele din lemn sunt omniprezente în clasele Montessori. Aceste șiraguri de mărgele colorate sunt un material aparent banal, dar extrem de eficient în asimilarea conceptelor abstracte.

Pot fi utilizate la grădiniță pentru a învăța copiii să numere și, apoi, la școală, pentru calcule matematice mai complexe ca ridicarea la cub. Sunt simple și versatile, foarte familiare și ușor de manevrat, ceea ce le face un material ideal la care nu ne-am fi așteptat pentru ceva atât de complex precum matematica.

elemente ale educatiei Montessori

Tava cu Mărgele

Tot mărgelele de lemn sunt utilizate și pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă înmulțirea cu 10. Tava conține o plăcuță cu o mărgea, un șirag cu 10 mărgele, o plăcuță cu 100 de mărgele și un cub format din 1000 de mărgele. Astfel, copiii vizualizează raportul dintre aceste unități înmulțite cu 10 și capătă și o percepție mai clară a ceea ce înseamnă, cantitativ, numărul 1000, de exemplu, în raport cu 1 sau 10.

Plăcuțele cu cifre

Acestea sunt seturi de lemn cu plăcuțe pe care sunt inscripționate cifre. Plăcuțele pot fi mutate și așezate pe rame, cât două, creând numere compuse. Copiii de grădiniță învață, cu ajutorul lor, să numere de la 11 la 99, dar pot fi folosite și mai târziu pentru diferite calcule matematice. Faptul de a putea fi manipulate și asociate în moduri diferite ajută la fixarea cunoștințelor teoretice dobândite.

Abacul

Deși este un material care exista cu mult înaintea metodei Montessori, abacul, în forma dată de Maria Montessori, îi ajută pe copii, prin codurile de culoare ale bilelor, să învețe nu doar sistemul zecimal, ci și să opereze calcule mai complexe. Deși unora le poate părea un material ”primitiv”, depășit,  tocmai concretețea așezării unor bile pe sârmă este cea care ajută la fixarea cunoștințelor de matematică și asimilarea noțiunilor abstracte.

Tablele Aritmetice

Folosite la școală, aceste table cu aspect de tabel îi ajută pe copii să vizualizeze repede și ușor care sunt rezultatele adunării și înmulțirii a diferite numere. Există și variante în care copiii, pentru a face calcule, plasează ei înșiși bile în spațiile speciale de pe tablă și află, în mod practic, care este rezultatul operației matematice. Folosind gestică și obiecte reale, noțiunile abstracte se fixează mai ușor, iar conexiunile mentale sunt mai puternice decât dacă ar fi învățate pur teoretic, citind însemnările de pe hârtie. 

Acestea sunt câteva exemple de materiale folosite în clasele Montessori. Ele sunt mult mai multe, iar utilizările variate. De cele mai multe ori este la latitudinea creativității pedagogilor să găsească activități și combinații de materiale care să îi ajute pe copii să învețe mai ușor și cu mai mult drag. Ține de observarea atentă a fiecărui copil, constatarea nevoilor de învățare și folosirea creativității în a găsi materialele și combinațiile de utilizări cele mai potrivite pentru fiecare elev.