Cum ai ales să devii pedagog?
Întotdeauna mi-am dorit ca lucrul pe care îl fac să îl fac bine, indiferent dacă activitatea se referă la locul de muncă sau nu. După parcurgerea cursului de asistent Montessori 0-3 ani mi-am dat seama că aceasta este vocația mea, lucrul cu copiii mici într-un mediu Montessori, dar în același timp știam că dețin prea puține informații despre metoda Montessori și grupa de vârstă la care lucram și mi-am dorit să aflu mai mult, să mă perfecționez și să devin pedagog pentru a avea o viziune de ansamblu și pentru a putea descoperi și înțelege copilul în adevăratul sens al cuvântului.
This is the hope we have—a hope in a new humanity that will come from this new education, an education that is collaboration of man and the universe….
Maria Montessori
Ce îți doreai să devii când erai mică?
Când eram mică îmi doream foarte mult să cânt, apoi făcând activități de voluntariat, tabere misionare și activități de teatru mi-am dat seama că îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, să îi descopăr și să încerc să le fac lumea mai frumoasă. Înainte de a intra la facultate mi-am dorit să devin profesor de teatru de păpuși pentru copii pentru că îmi plăcea să aduc un strop de fericire în viața copiilor, să îi ajut să descopere o lume minunată și plină de zâmbet și culoare. Și totuși îmi doream ceva mai mult, îmi doream să fac și alte tipuri de activități și să petrec foarte mult timp cu copiii mici. Așa am decis să devin educatoare.
Din ce îți iei motivația?
Motivația mea sunt copiii. Ei mă inspiră în acest drum minunat, îmi arată ce fel de persoană trebuie să fiu și unde îmi doresc să ajung. Încerc mereu să caut informații și activități noi pentru a crea un mediu frumos, sigur și armonios pentru cei mici, încerc să le fac ziua mai frumoasă, să îi înțeleg, să îi accept și să le ofer atât cât pot eu din energia mea. Ajută copilul să evolueze cu grijă , pace și iubire a spus cândva Maria Montessori, iar acest lucru încerc să fac și eu pe cât posibil în interacțiunea mea cu copiii.
Ce îți aduce bucurie într-o zi obișnuită?
Lucrurile mărunte care mi se întâmplă acasă sau la grupă. Zâmbetul și îmbrățișarea copilului meu, momentele de drăgălășenie pe care le avem împreună, momentele de râs din toată inima când râsul celui mici se aude în toată casa, îmbrățișările și voioșia copiilor de la grupă, o frunză de nuc oferită de către un copil sau un Te iubesc spus timid.

Ce te provoacă în meseria ta?
Orice zi reprezintă o provocare și cea mai mare luptă este cea cu eul meu interior. Ceea ce nu înțeleg este o provocare, anumite comportamente , fie ale copiilor sau comportamentul meu, modul cum reacționez și mă comport în anumite momente, alegerile pe care le fac sau lucrurile de care îmi este teamă și nu îmi doresc sau nu am curajul să le fac.
Ce te ajută să treci peste dificultăți?
Gândul că familia mea este mereu lângă mine și au încredere în ceea ce fac mă face să trec peste orice obstacol, dar și faptul că acolo sus este cineva care mă veghează și nu mă lasă la greu niciodată!
Care e activitatea ta preferată de relaxare?
Lucrul cu mâinile în general mă relaxează. Îmi place foarte mult să citesc, să pictez și să cos. Toate aceste activități îmi dau o stare de bine , iar copilul meu interior tresare de bucurie.
Dacă ar fi să petreci o zi întreagă în aer liber, ce ai face?
M-aș plimba și aș dansa prin frunze, aș asculta păsările și natura și aș juca cu copilul meu Treasure Hunt, unde am putea observa și descoperi multe obiecte din natură.
Când vorbim despre Montessori nu ne referim numai la activitatea copilului din grupă sau de acasă, ci ne referim și la activitatea părintelui, cum este el în preajma copilului, cum interacționează cu acesta, care sunt principiile după care se ghidează.
Care din principiile Montessori le aplici și tu în viața ta?
Pentru că am și acasă un prichindel care mă observă tot timpul și e atent la orice mișcare, încerc să fiu un model, să fiu atentă și grijulie la mediul de acasă și activitățile pe care le facem împreună, încerc să am grijă cum vorbesc, cum realizez anumite lucruri, cum mă comport sau reacționez. Iar mai mult de atât încercăm toți pe cât posibil să avem grijă unii de alții , să ne respectăm, să fim atenți la nevoile fiecăruia și să trăim în pace și bucurie.
Ce i-ai spune unui părinte care află prima oară de Montessori?
Părinților care vin pentru prima dată la grădiniță sau află pentru prima dată de Montessori aș încerca să le explic că Montessori nu reprezintă numai un mediu pregătit și un set de activități, ci Montessori este un stil de viață, un loc frumos pentru cei mici, dar și pentru cei mari, adulții. Când vorbim despre Montessori nu ne referim numai la activitatea copilului din grupă sau de acasă, ci ne referim și la activitatea părintelui, cum este el în preajma copilului, cum interacționează cu acesta, care sunt principiile după care se ghidează.
Tuturor părinților le-aș da provocarea de a se observa pe ei mai mult acasă, dar și pe copilul lor. Pentru că atunci când te observi pe tine și ești mai atent la cei din jur și mai ales la copilul tău poți descoperi lucruri fantastice și surprinzătoare.
Fă rai din ce ai!
Spune-ne un gând cu care îți începi ziua și unul cu care o închei
Încerc pe cât posibil să încep ziua și să o închei cu un gând de mulțumire, pentru că într-adevăr am și pentru ce mulțumi. Oricât ar fi o zi de grea, încerc să rămân cu partea cea mai frumoasă din zi și să fac zilele cât de frumoase pot eu, cu ceea ce am la momentul respectiv.
Fă rai din ce ai! este o vorbă pe care încerc să mi-o aduc mereu aminte.